Λίγα λόγια για την παράσταση: Πρόκειται για μία διασκεδαστική και συγκινητική περιπέτεια ενός μικρού χελιδονιού που προσπαθεί να καταπολεμήσει τους φόβους και τις ανασφάλειές του, βάζοντας στόχο να επιτύχει αυτό που οι άλλοι θεωρούν αδύνατο. Η παράσταση που χρησιμοποιεί πρωτότυπη ζωντανή μουσική, ευφάνταστες εικαστικές κατασκευές και στοιχεία έντονης θεατρικής σωματικότητας,  θα οδηγήσει τα παιδιά να ονειρευτούν, να διασκεδάσουν, να προβληματιστούν, να προτείνουν λύσεις, να γνωρίσουν τη δύναμη που κρύβεται μέσα σε όλους μας, τη σημασία της φιλίας και της αγάπης, τη σχετικότητα του καλού και του κακού, του επικίνδυνου και του ακίνδυνου καθώς και τη σχέση μας με το ξένο, το άγνωστο και διαφορετικό.

Παράλληλα εκπαιδεύονται πάνω σε πληροφορίες για την αποδήμηση των πτηνών και τον προσανατολισμό τους, την ανθοφορία, τη φωτοσύνθεση και την αναγέννηση της φύσης.

 

Περίληψη έργου: Υπάρχει μία πόλη που μισεί την Άνοιξη και απαγορεύει τη είσοδο σε οτιδήποτε ανοιξιάτικο… η ξακουστή και τρομερή Μαυραλουσία. Ένα μικρό χελιδόνι που αντιμετωπίζει προβλήματα με το πέταγμα και τα διάφορα δύσκολα χελιδονακροβατικά -που με περίσσεια ευκολία κάνουν οι υπόλοιποι φίλοι του- αποφασίζει να της πάει την Άνοιξη! Οι προσπάθειες των υπόλοιπων χελιδονιών να το μεταπείσουν αποτυγχάνουν κι έτσι το χελιδόνι ξεκινάει το δύσκολο και επικίνδυνο ταξίδι του. Θα περάσει μέσα από την έρημο Σαχάρα, στο δρόμο του θα συναντήσει την καλοσύνη της πανύψηλης Καμηλοπάρδαλης, θα γνωρίσει φίλους και εχθρούς, θα ναυαγήσει στο μαγευτικό λιβάδι των ανοιξιάτικων αναμνήσεων όπου έχει παγιδευτεί μια όμορφη Πασχαλίτσα, για να καταφέρει τέλος να μεταφέρει το μήνυμα της αγάπης και τη ζεστασιά των συναισθημάτων.

 

Αφηγητής: Κάποτε υπήρχε μία ξακουστή πόλη που μισούσε την Άνοιξη. Αυτό το μίσος για την άνοιξη είχε ξεκινήσει πριν πάρα πολλά χρόνια, τόσα πολλά και αμέτρητα χρόνια που αν κανείς ρωτούσε τους κατοίκους της, ποια η γνώμη τους για την Άνοιξη ενώ θα του απαντούσαν χωρίς δεύτερη σκέψη πως την απεχθάνονται με όλη τους της καρδιά, στην πραγματικότητα δεν ήξεραν καν πως μοιάζει…

(...)

Καμηλοπάρδαλη: Γι αυτό μου αρέσει να έρχομαι στη θάλασσα… αν κλείσω τα μάτια μου και συγκεντρωθώ στον ήχο της είναι σαν να ακούω τις ιστορίες που μεταφέρουν τα κύματα από την αντίπερα άγνωστη όχθη. Μπροστά σου απλώνεται το άγνωστο. Καλές ανακαλύψεις μικρό χελιδόνι! Και προσοχή στα κύματα της θάλασσας, μερικές φορές μπορεί να σε παρασύρουν μακριά από τον προορισμό σου χωρίς να το καταλάβεις.

Χελιδόνι: Εσείς τι λέτε κυρία καμηλοπάρδαλη; Πιστεύετε πώς θα καταφέρω να πάω την άνοιξη στην Μαυραλουσία;

Καμηλοπάρδαλη: Δεν έχει σημασία τι πιστεύω εγώ χελιδόνι μου… σημασία έχει τι πιστεύεις εσύ. Γιατί…

 

Καμηλοπάρδαλη και Χελιδόνι (μαζί): «Τίποτα δεν είναι αδύνατο εάν εμείς το θεωρούμε δυνατό»

 

Μετά την παράσταση: Ακολουθεί το σχέδιο θεατρικού παιχνιδιού – εκπαιδευτικού δράματος κατά το οποίο τα παιδιά γίνονται φορείς της δράσης, διασκεδάζουν, εκφράζονται δημιουργικά και ανάλογα με την χρονική περίοδο παρουσίασης του έργου συμμετέχουν σε δραστηριότητες γύρω από το λαϊκό έθιμο «Χελιδονίσματα» ή γύρω από πασχαλινά έθιμα.